Oszukane faworki na Tłusty Czwartek. Taki chrust zrobisz w 15 minut
Oszukane faworki albo oszukany chrust to tradycyjny przysmak zrobiony droga na skróty. Choć smakiem będzie różnić się od klasycznych faworków, to uważamy, że jest to idealna wersja dla leniwych i zapracowanych. Wystarczy, że masz w domu gotowe ciasto francuskie.
Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego?
Tradycyjne faworki robi się z zagniatanego ciasta, które następnie należy „zbić”, aby nabrało jak najwięcej powietrza. Jeśli jednak masz w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, można powiedzieć, że twój Tłusty Czwartek jest uratowany. Z ciasta francuskiego można zrobić obłędnie chrupiące i przede wszystkim szybkie faworki. Jak? To bardzo proste. Wystarczy, że rozwiniesz płat ciasta i pokroisz na długie, prostokątne kawałki. Na środku każdego należy zrobić nacięcie i przełożyć przez nie koniec ciasta.
Co ważne, tak przygotowane faworki można zrobić na dwa sposoby: usmażyć na głębokim tłuszczu albo upiec w piekarniku. My zdecydowanie polecamy w tym przypadku tę drugą opcję. Samo ciasto francuskie ma w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, a pieczone faworki z ciasta z francuskiego wyjdą idealnie kruche. Jeśli zdecydujesz się smażyć faworki na tłuszczu, koniecznie je potem odsącz na papierowym ręczniku.
Rada: warto kupić dobrej jakości ciasto francuskie robione na maśle, a nie tłuszczach roślinnych. Takie ciasto francuskie zwykle w marketach znajdziesz na dziale mrożonek (przed użyciem należy je rozmrozić). Jest też droższe od tego na tłuszczach roślinnych.
Jak podawać chrust z ciasta francuskiego?
Gotowe faworki z ciasta francuskiego wystarczy obficie posypać cukrem pudrem i już są gotowe do chrupania. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Możesz zrobić jeszcze bardziej rozpustną wersję chrustu i polać faworki czekoladą (może to być gotowa polewa w saszetce). Zastygającą czekoladę można posypać wiórkami czekoladowymi lub kolorowymi posypkami (ta wersja z pewnością spodoba się dzieciom).